Riisipiirakat (gluteeniton, maidoton, munaton)

Perjantaina iski riisipiirakkahimo. Perinteisiä rukiisia piirakoita ei valitettavasti meitsin masu oikein kestä, mutta onneksi riisipiirakat onnistuu hyvin tattarijauhoillakin! Netistä löytyy useampikin samankaltainen piirakkaohje ja niissä leipomista parantavana sidosaineena on yleisesti käytetty psylliumia. Koska en ole vieläkään täältä Saksasta psylliumia löytänyt, korvasin sen chiansiemenillä. Jos et kuitenkaan halua piirakoihisi chiansiementen tuomaa hauskaa pilkkuefektiä (mikä näin halloweenin lähestyessä voi toki olla ihan hauskakin), kannattaa käyttää mieluummin psylliumia. Saattaisi onnistua ihan hyvin ilman kumpaakaan näistä, mutta en tullut nyt kokeilleeksi. Tein riisipiirakoita tattarijauhoilla nyt ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa, että lopputulos oli yllättävänkin autenttinen ruisjauhoilla leivottuihin verrattuna. Kuoresta tulee ihan superrapea!

wp-1477147244172.jpgwp-1477147118236.jpg

Tattaririisipiirakat (noin 16 kpl)

2 dl vettä
2 tl psylliumia (tai 2 rkl chiansiemeniä)
0,5 tl suolaa
3-3,5 dl tattarijauhoja

Sekoita ensin vesi, psyllium (tai chia) ja suola ja anna geeliytyä 10-20 minuuttia. Lisää jauhot vähitellen joukkoon ja alusta käsin kohtalaisen jämäkäksi taikinaksi. Taikinan on hyvä antaa levätä hetki jääkaapissa ennen leivontaa. Pyörittele taikina tangoksi ja leikkaa yhtäsuuriksi osiksi. Kaulitse taikinapalloista hyvin jauhotetulla pöydällä pyöreitä pohjia, lusikoi keskelle riisipuuroa ja rypytä. Kaulitse vain muutama pohja kerrallaan, etteivät ne pääse kuivahtamaan.

Paista 250 °C:ssa 20-25 minuuttia tai kunnes pinta on saanut sopivasti väriä. Voitele uunista tulleet piirakat voisulalla tai kirkastetulla voilla (maidoton). Parhaimmillaan piirakat ovat uunituoreina. Päälle reilusti munavoita ja herkuttelemaan!

Riisipuuron voi hyvin keittää myös kasvimaitoon. Kauramaidolla tulee ainakin mielestäni oikein hyvä puuro. Puuroa tulee riittävästi noin 2 dl:sta raakaa puuroriisiä. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

Taaperokin sai tällä kertaa osallistua leivontaan ja kaulita oman piiraansa. Siinä vaiheessa, kun olin saanut omat piiraani valmiiksi, oli minileipurin piirakkataikina kokenut jo niin monta kaulintaa ja pöytään muussausta, että lopputuloksena saatiin äidin pienellä avustuksella aikaiseksi enää pieni piirasmytty.

Lapset on kiva ottaa ruoanlaittoon mukaan heti, kun heillä vain alkaa taidot siihen riittää. Samalla lapset näkevät mistä raaka-aineista ja miten ruoka valmistuu ja monella saattaa ”itsetehty” ruoka maistuakin paremmin. Meidän kohta 2-vuotias on vielä vähän liian pieni mihinkään järkevään tekemiseen, mutta pikkuhiljaa olen ottanut mukaan puuhailemaan. Intoa olisi kyllä kovasti! Ja mukavampi tietysti itsekin laittaa ruokaa, kun ei tarvitse kenenkään roikkua lahkeessa kiinni.

wp-1477147292623.jpg

Leppoisaa sunnuntain jatkoa! <3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s