Omenapiirakka (gluteeniton, munaton, maidoton)

wp-1475138343912.jpg

Yksi parhaista syksyn mauista on ehdottomasti omena. Omenakausi alkaa jo loppukesästä ja viimeistään nyt niitä alkaa olla jokainen puutarha tulvillaan. Kuulemani mukaan tänä(kin) vuonna jopa liiallisuuksiin saakka. Rakastan omenoita yli kaiken! Varsinkin, kun jouduin allergioiden vuoksi jättämään ne muutama vuosi sitten kokonaan pois ruokavaliostani, niin voi sitä riemua, kun pystyin taas ruokavaliomuutoksen myötä ja allergioiden kaikottua syömään omppuja uudestaan ilman mitään ongelmia. Toivoin, että olisin löytänyt täältäkin enemmän lähiseudun omenoita, tiedättekö, niitä omasta puutarhasta poimitun makuisia, ohutkuorisia kirpeänraikkaita omenoita. Jotain paikallisia omenoita olen kaupasta löytänyt, mutta ei niissä ole ollut läheskään samaa makua.

Ylimääräisistä omenoista kannattaa ehdottomasti keittää sosetta pakkaseen talven varalle. Omenasose käy mainiosti aamupuuron päälle, riisipuuroon, leivän päälle, juuston kaveriksi tai makeaksi pohjaksi leivoksiin. Itse keitän omenasoseen ihan simppelisti hauduttamalla omenalohkot kuorineen pienessä määrässä vettä. Sitten vain soseutus, jäähdytys ja pakasterasioissa pakkaseen. Lisättyä sokeriakaan sose ei kaipaa.

Tähän omenapiirakkaan saat kätevästi upotettua omenaa parissakin eri muodossa. Pohjataikinaan sekä pohjan päälle tulee omenasosetta ja päälle tietysti vielä reilusti omenasiivuja. Pohja saa mehevyyttä mantelijauhosta ja päälle ripotellaan ihanaa kaurahunajamurua. Maidottoman version saat vaihtamalla voin maidottomaan margariiniin.

wp-1475138324924.jpg

Omenapiirakka 

Pohja:
100 g voita tai maidotonta margariinia
1 dl omenasosetta
2 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
1 dl tattarijauhoja (myös esim. riisijauho tai gluteeniton jauhoseos käy)
1 dl mantelijauhetta (tai tattarijauhoja)
1 rkl chiaa tai psylliumia
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
rouhaus suolaa

Täytteeksi:
3-4 reilua rkl omenasosetta
noin 4-5 pientä omenaa siivuina

Kauramuru päälle:
2 rkl voita tai maidotonta margariinia tai kookosöljyä
2 rkl hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä

Pohjaa varten anna voin hieman lämmetä huoneenlämmössä, mittaa joukkoon loput ainekset ja nypi käsin tasaiseksi taikinaksi. Laita jääkaappiin lepäämään. Laita uuni kuumenemaan 200 °C:een ja pilko omenat siivuiksi. Ohutkuoriset kotimaiset omenat voi hyvin käyttää kuorineen, mutta paksumpikuoriset on hyvä kuoria.

Levitä jääkaapissa levännyt pohjataikina voidellun piirasvuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja ihan vähän reunoille. Taikinasta riittää hyvin isompaankin piirasvuokaan (Ø 24-26 cm). Kuvassa näkyvään pieneen vuokaan (Ø 20 cm) tehdessä taikinaa jäi hieman ylimääräistä. Jos käytät pientä vuokaa, voit hyvin murustella ylimääräisen taikina piiraan päälle. Minä paistoin lopusta taikinasta muutaman keksin taaperolle naposteltavaksi.

Esipaista pohjaa 200 °C:ssa 12 minuuttia. Lisää pohjan päälle omenasosetta ja lado sitten soseen päälle reilusti omenasiivuja. Valmista lopuksi kauramuru sulattamalla pienessä kattilassa voi ja hunaja. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja mausteet ja kääntele sekaisin. Lisää kauramuru omenaviipaleiden päälle, lisää vielä extraripaukset kanelia ja paista 175-200 °C:ssa 30-35 minuuttia. Tarkkaile piirakkaa, ettei pinta pääse kärähtämään. Tarjoile vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai vaniljajogurtin (maustamatonta jogurttia, aitoa vaniljaa, hunajaa) kera. Maistuu myös ihan sellaisenaan.

wp-1475138334496.jpg

Ihanaa syksyisen aurinkoista viikonloppua! <3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s