Mausteinen kurpitsapiirakka ja paahdetut kurpitsansiemenet

Kurpitsa-aika alkaa olla taas käsillä. Syksyn makoisasta sesonkikasviksesta syntyy helposti lämmittävää keittoa syyspäiviin, tai yksinkertaisimmillaan sitä voi paahtaa uunissa vaikkapa lihan lisukkeeksi tai syötäväksi ihan sellaisenaan. Ja tietysti kurpitsa sopii myös erinomaisesti säilöttäväksi esimerkiksi pikkelssin muodossa. Kurpitsa on makeutensa vuoksi myös monen lapsen mieleen ja siitä saa kivaa vaihtelua ruokavalioon. Paahdetusta kurpitsasta saa näppärästi tehtyä myös vauvalle sosetta.

Meillä oli tällä kertaa kaupassa hokkaido-kurpitsaa ja kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa elämässäni kurpitsapiirakkaa. Itseasiassa en ole tainnut koskaan edes syödä kurpitsapiirakkaa missään! Nyt on siis paikattu sekin aukko sivistyksessä. Ei ehkä se perinteisin kahvipöydän tarjottava, mutta itse kyllä tykkäsin tosi paljon. Taaperokin sai piirakkaa välipalaksi ja pyysi jopa lisää, joten maistunee siis perheen pienemmillekin. Muokkailin aiemmin jakamastani suolaisesta piirakkapohjasta tällä kertaa makean version. Piirakka on luontaisesti gluteeniton ja pohjan voita lukuunottamatta maidoton. Piirakkaan käy ihan yhtä hyvin myös myskikurpitsa, tai varmasti mikä kurpitsa tahansa.

Jotta kurpitsasta ei tarvitse heittää kallisarvoisia ravintoaineita hukkaan, voi myös siemenet hyödyntää ja paahtaa naposteltaviksi! Kurpitsansiemenissä on paljon muun muassa magnesiumia ja sinkkiä. Ne sisältävät paljon myös tryptofaania, joka auttaa kehoa tuottamaan serotoniinia. Serotoniini nostaa mielialaa ja voi auttaa nukahtamaan ja nukkumaan paremmin.

wp-1472745512075.jpgwp-1472745502018.jpg

Kurpitsapiirakka

Pohja:
1 dl omenasosetta
2 dl luomukaurahiutaleita (gluteeniton)
2 dl riisijauhoja
1 rkl chiansiemeniä tai psylliumia
1 tl kardemummaa
rouhaus suolaa myllystä
100 g voita

Täyte:
1 hokkaido- tai myskikurpitsa = noin 4 dl valmista kurpitsasosetta
2 munaa
1 rkl hunajaa
1 tl ceylon-kanelia
1 tl kuivattua inkivääriä tai 1 rkl tuoretta
1 dl kookoskermaa pahvitetrasta

Laita ensimmäisenä kurpitsa kypsymään. Voit joko keittää kurpitsan tai paahtaa sen uunissa. Keittämistä varten pilko kurpitsa pienemmiksi lohkoiksi ja keitä kuorineen kypsäksi noin 15-20 minuuttia. Mikäli kypsennät kurpitsan uunissa, paloittele se viipaleiksi ja levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille tai vuokaan. Paahda 200 °C:ssa 45-60 minuuttia. Jos kurpitsa meinaa kärähtää, peitä viipaleet foliolla. Anna jäähtyä tovi ja koverra kypsä sisus irti kuoresta lusikalla.

Kunnollinen terävä veitsi on paras ystäväsi kurpitsaa käsitellessä, muuten saat vain hermosi riekaleiksi – ja mahdollisesti myös sormesi. Kurpitsan voi vallan mainiosti kypsentää jo vaikka edellisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin odottamaan!

Sillä aikaa, kun kurpitsa on kypsymässä, valmista pohjataikina. Anna voin hieman lämmetä huoneenlämmössä, mittaa joukkoon loput ainekset ja nypi käsin tasaiseksi taikinaksi. Laita jääkaappiin lepäämään.

Soseuta (edes hieman) jäähtynyt kurpitsa sauvasekoittimella soseeksi, lisää joukkoon loput raaka-aineet ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Ota taikina jääkaapista ja painele se voidellun piirakkavuoan tai leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 °C:ssa 12 minuuttia. Kippaa täyte sitten pohjan päälle ja paista vielä noin 30-35 minuuttia. Piiras on valmista, kun reunat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt.

wp-1472804903791.jpg

Paahdetut kurpitsansiemenet

Kaiverra siemenet irti kurpitsasta ja pese niitä kulhossa reilussa vedessä. Siivilöi siemenet ja kuivata ne hyvin pyyhkeen tai paperin päällä. Levitä siemenet leivinpaperoiduille pellille, lisää loraus öljyä ja pyörittele se siemeniin tasaisesti. Lisää haluamiasi mausteita, esim. suolaa, chilijauhetta, pippuria tai valkosipulijauhetta.

Paahda 200 °C:ssa noin 15-20 minuuttia uunista riippuen. Voi välillä käydä kääntelemässä siemeniä. Siemenet säilyvät ilmatiiviissä rasiassa hyvinä noin viikon.

Hyvää viikonloppua! <3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s