Superhyvä suolainen gluteeniton piirakkapohja: tomaattifeta- tai kantarellitäytteellä

Sienisesongin ollessa parhaillaan, piti minunkin tietysti väsätä itselleni herkullista kantarellipiirakkaa. Omat kantarellini jouduin ostamaan kaupasta, mutta kuulemani mukaan Suomessa on metsät nyt sieniä tulvillaan. Mars sienimetsään siis kaikki sienifanit! Kantarelli on oikeastaan yksi harvoista sienistä, joista ylipäätään pidän (pekoniin käärittyjen grilliherkkusienten lisäksi, hahah). Useimpien sienten rakenne ja suutuntuma ei vain jostain syystä uppoa, vaikka yritän antaa niille aina välillä mahdollisuuden. Kantarellit sentään maistuvat jollekin, joten ne saavat vähän anteeksi rakenteensa puolesta.

Mutta asiaan, eli siihen piirakkapohjaan. Suolainen piirakka on loistavaa tarjottavaa illanistujaisissa ja missä tahansa juhlissa tai kekkereissä. Piirakat voi hyvin tehdä valmiiksi etukäteen, ja vaikka pakastaa. Usein gluteenittomat piiraspohjat tahtovat kuitenkin olla hieman kuivia ja murenevaisia. Tämä pohja on niin hyvä, että vannon ettei kukaan ikipäivänä tietäisi sen olevan gluteeniton! Pohja pysyy hyvin kasassa ja syöminen onnistuu vaikka sormin helposti. Parhaimmillaan suolaiset piirakat ovat mielestäni lämpimänä, mutta tämä piirakka meni vallan hyvin kylmänäkin.

wp-1470584973117.jpg

Suolainen piirakkapohja

1 dl porkkanasosetta
2 dl glut. kaurahiutaleita
2 dl riisijauhoja (peruna-, tattarijauho tai glut.jauhoseos käy myös)
rouhaus suolaa
1 rkl psylliumia tai chiansiemeniä
100 g voita

Kuori ja pilko porkkanat hieman pienemmiksi ja höyrytä kattilassa, kunnes ne ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella. Anna voin hieman pehmetä huoneenlämmössä. Lisää loput ainekset joukkoon ja nypi ja möyhi sormin tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin lepäämään. Tällä aikaa voit valmistella täytteen valmiiksi. Ota taikina jääkaapista ja painele se voilla tai kookosöljyllä voidellun piiraspohjan tai leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalla ja hieman reunoille.

Esipaista pohjaa 200 °C:ssa 12 minuuttia. Lisää täytteet esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä 30-35 minuuttia, kunnes pinta on saanut sopivasti väriä.

Kantarellitäyte

noin 1 litra kantarelleja
1 sipuli
1 pienehkö paprika
(1-2 rkl ruohosipulituorejuustoa)
1 dl kaura/riisi/soija/kookosmaitoa
1 muna
suolaa
pippuria
paprikajauhetta ym mausteita maun mukaan
ruohosipulia

Harjaa, rapsuttele tai pese sienet puhtaiksi. Pilko ne pienemmiksi paloiksi ja pyörittele paistinpannulla, kunnes enimmät nesteet ovat haihtuneet. Lisää voita tai öljyä, sekä pilkottu sipuli ja paprika. Lisää täytteet esipaistetun pohjan päälle. Sekoita neste ja muna, tuorejuusto sekä mausteet keskenään ja kumoa se täytteiden päälle.

wp-1470584933521.jpgwp-1470584942542.jpg

Tomaatti-fetatäyte

2 tomaattia
1 sipuli tai pari kevätsipulia varsineen
oliiveja
lampaan- ja/tai vuohenmaitofetaa
(vihreää pestoa)
1 dl kaura/riisi/soija/kookosmaitoa
1 muna
suolaa
pippuria
paprikajauhetta ym
basilicaa

Pese ja viipaloi tomaatit. Kuori ja pilko sipuli. Pilko feta kuutioiksi. Lado täytteet esipaistetun pohjan päälle ja pirskottele halutessasi päälle pari lusikallista pestoa. Sekoita neste ja muna, sekä mausteet keskenään ja kumoa se täytteiden päälle. Lisää valmiin piirakan päälle tuoretta basilicaa.

Muita hyviä täytevaihtoehtoja ovat esimerkiksi kinkku-paprika-sipuli, sieni-pekoni-paprika, tonnikala jne. Täytteiden kanssa on vain mielikuvitus rajana. Piirakkaan kuin piirakkaan sopii päälle munamaito suhteella 1 muna/dl nestettä mausteiden kera, tuplaa vain annos, jos teet isomman piirakan.

wp-1470584952015.jpg

<3

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s