Minttukaakaokahvi ja hitusen hammastahnapohdintaa

Voisi luulla, että minulta löytyy minttua kasvimaalta, koska näitä minttu-aiheisia postauksia nyt ilmestyy. Löytyyhän sitä! Kehitteillä on vielä ainakin minttusuklaakakku ja kenties jotain muutakin herkkua. Minttu on aina ollut ihan suosikkimakuni. Silloin harvoin kun jäätelöä syön, lähtee minttujäätelö melko varmuudella matkaan. Jos pitäisi valita lempparisuklaa, veisi minttusuklaa voiton ihan suvereenisti! Minttu on ihanan raikasta ja virkistävää. Se keventää ja raikastaa muuten turhan makeita jälkkäreita, eikä jätä tunkkaista fiilistä syömisen jälkeen. Ei varmaan ole silkkaa sattumaa, että purukumeissa ja hammastahnoissakin käytetään usein minttua, ovathan ne tarkoitettu suun raikastamiseen.

Hammastahnastapa tulikin mieleeni, että olen tässä lähipäivinä pohdiskellut ja tutkiskellut taas hammastahna- ja fluori-asiaa. Bebelle ilmestyi viime viikolla (vihdoin) ensimmäinen hammas suuhun ja aloin pohtimaan mitä hammastahnaa ostaisin. Olen miettinyt fluori-asiaa myös omalla kohdallani aikaisemmin monesti, sillä vähän väliä pinnalle nousee vahvaa kritisointia fluorin haitallisuudesta ja myrkyllisyydestä. Netti on tulvillaan melkoisen pelotteleviakin kirjoituksia aiheesta, enkä ala tässä niitä sen enempää ruotimaan. Ja löytyyhän sieltä toki myös asiallisia kirjoituksia fluorin puolesta. Minulle hammaslääkäri suositteli ehdottomasti fluorillista tahnaa, koska hampaissani on jonkin verran kulumaa. Olen päätynyt asiassa kompromissiin: pesen kerran päivässä fluoria sisältävällä tahnalla ja kerran ilman.

Neuvolan uusi suositus vauvojen hampaiden pesuun on 1000 ppm fluoria sisältävällä tahnalla kerran päivässä, toinen pesu vedellä. Ennen suositus oli 500 ppm, ja minua suoraan sanottuna hieman ihmetyttää mistä suosituksen korottaminen johtuu (jos joku viisaampi tietää, niin kuulen mielelläni). Ovatko lasten hampaat menneet huonompaan kuntoon, ja tällä tavalla asiaa koitetaan parantaa? Ihan näin maalaisjärjellä ajateltuna tulisi ensimmäisenä mieleen, että olisiko ennemminkin tarpeen kiinnittää huomiota niihin lasten päivän aikana syömiin herkkuihin ja naposteltaviin, kuin tuplata fluorisuositus. En kyllä toisaalta ihmettelisi yhtään, että mehujen, limujen ja energiajuomabuumin myötä lasten hampaat todella ovat nykyisin ihan haperona..

Päädyin ostamaan 500 ppm fluoria sisältävää tahnaa, sillä en ole vielä ihan vakuuttunut suositellun fluorimäärän tarpeellisuudesta. Korotetaan ppm:iä sitten myöhemmin tarpeen mukaan mikäli pääsen joku päivä jonkinlaiseen lopputulokseen fluoripohdinnoissani.

Fluorin lisäksi hammastahnoissa voi olla tarpeen kiinnittää huomiota myös muihin niiden sisältämiin ainesosiin. Sama koskee tietysti kaikkia muitakin päivittäin käyttämiämme pesuaineita, voiteita ja kosmetiikkaa, jotka saattavat olla melkoisia kemikaalipommeja. Kun kemikaaleja tulee yksi sieltä, toinen täältä ja pari tuolta, saattaa niitä päivän aikana huomaamatta kertyä jo melkoisesti. Hysteeriseksi asiassa ei tarvitse ruveta, mutta on silloin tällöin ihan hyvä pysähtyä miettimään, mille kaikelle elimistönsä altistaa. Onneksi luonnonmukaisempiakin vaihtoehtoja löytyy nykypäivänä jo runsaasti ja ne ovat oikeasti vielä ihan kelpo kamaa. Oikeastaan hygieniatuotteissa ynnä muissa pätee sama sääntö kuin ruokavalmisteissakin: mitä lyhyempi ainesosaluettelo, sen parempi.

Ja tosiaan, se minttukaakaokahvi! Myönnän, että lähiaikoina on tullut juotua ihan liikaa kahvia. Yritän pitää päivittäisen kahvinjuonnin parissa kupillisessa, mutta välillä kahvihammasta vaan kolottaa niin vastustamattomasti, ettei mikään auta. Paitsi kahvi. Ja kahvi on niin hyvää! Meillä on kotona aina tummapaahtoista vahvaa kahvia, joka on mielestäni parasta ihan sellaisenaan. Joskus tekee kuitenkin mieli hieman vaihtelua ja tuunailen kahvia milloin milläkin mausteilla. Tällä kertaa mukaan pääsi minttua ja kaakaota. Nams.


Minttukaakaokahvi (1 iso kupillinen)

1,5 dl vahvaa tummapaahtoista kahvia
0,5 dl kookoskermaa tai kookosmaitoa
1 rkl kaakaovoita
0,5 rkl (raaka)kaakaojauhetta
vajaa 1 tl hunajaa
~10 lehteä minttua

Keitä kahvi, kaada se sekoittamiseen soveltuvaan korkeaan astiaan ja lisää joukkoon loput ainekset. Surauta juoma sauvasekoittimella (tai blenderillä) tasaiseksi ja kaada kuppiin. Mitä enemmän minttua laitat, sitä minttuisemman maun luonnollisesti saat. Hunaja ei ole välttämätöntä, mutta se korostaa mintun makua tuoden sen paremmin esille. Jos omistat espressokeittimen tai jonkinlaisen kapselikahvikoneen, riittää vahvaa espressoakahvia pienempi määrä. Mikäli pidät maitoisemmasta kahvista, lisää kookoskermaa makusi mukaan.

Kuumana kesäpäivänä (mikäli sellaisen joskus kohtaat) voit tehdä kahvista jääkahviversion jäähdyttämällä kahvin ja lisäämällä joukkoon pari jääpalaa. Voit joko blendata jääpalat joukkoon murskaksi tai lisätä vain jäähdytykseksi.

Superia sunnuntaita <3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s